50 Jaar CHJ

Confrérie van de Hasseltse Jenever

Op 22 januari 1974 is de stichtingsvergadering van de Confrérie van de Hasseltse Jenever doorgegaan in de Volksmacht op het Monseigneur Broekxplein te Hasselt. De stichtende leden waren in eerste instantie Willy Smets en Mon Smitt. Verder waren er vier Hasseltse stokers vertegenwoordigd door Louis & Jo Smeets (stokerij Smeets), Godefroid & Adrien Fryns (stokerij Fryns), Louis & Albert Nolens (likeurstokerij Nolens) en Michel Corvilain (stokerij Severy). Andere stichtende leden waren Theodoor Beuls (boekhouder van Smeets), Henri Baert (leraar van de Hotelschool Hasselt) en Alphonse Herbots (ACW-verantwoordelijke voor de Volksmachten in Limburg).

Ze legden die avond de statuten van de confrérie vast en ondertekenden ze ter goedkeuring. Ook werd een draft van het ‘Reglement van Innerlijke (Inwendige) Orde’ besproken en aangepast. Alles werd natuurlijk afgerond met een borrel Hasseltse jenever op het heil van de nieuwe broederschap. Op 7 maart 1974 zijn de statuten van de Confrérie van de Hasselte Jenever in het Staatsblad gepubliceerd en de Confrérie dus rechtsgeldig werd. Daarom vieren wij dit jaar ons 50-jarig jubileum op 23 maart 2023 in ’t Krekelhof. 

Volg de Instagram & Facebook pagina’s van de Confrérie om alle activiteiten te volgen en vier het hele jaar door onze 50ste verjaardag met ons mee!

ACADEMISCHE ZITTING & RECEPTIE – 50 JAAR CHJ – 23 MAART 2024

Ter ere van 50 jaar “Confrérie van de Hasseltse Jenever” heeft de confrérie op 23/3/2024 verschillende activiteiten georganiseerd. Rudi Hermans (Grootmeester van de confrérie) heeft tijdens de academische zitting alle aanwezigen verwelkomd en een mooie inleiding voor zijn rekening genomen.

Steven Vandeput, burgemeester van Hasselt, heeft daarna overgenomen met een bespreking over het economische belang van de Hasseltse jenever voor Hasselt op het vlak van het product jenever, horeca, evenementen, toerisme & nog veel meer. Hasselt ademt namelijk jenever.

Wij zouden vandaag niet kunnen genieten van het heerlijke drankje zonder de geschiedenis van de Hasseltse jenever. Professor Patrick Reygel heeft met passie en op een informele manier ons wegwijs gemaakt over de mooie maar soms ook turbulente periodes door de jaren heen.

Een panelgesprek o.l.v Rudi Moesen (TV Limburg) volgde. Het panel was mooi samengesteld omdat zowel ervaring (Aimé Raymaekers, Jacques Collen, Jan Kempeneers) alsook de jonge jenevergeneratie (Céleste Fryns) vertegenwoordigd waren. Oude verhalen, anekdotes, de confrérie & de nieuwe jenevergeneratie zijn aan bod gekomen … de toekomst is verzekerd en de oude verhalen & mooie geschiedenis blijven bestaan.

Geschiedenis? Laat maar komen denkt Herman Janssens (Grootkanselier van de confrérie). Het mooie jubileumboek “Canon van een Confrérie”, waaraan hij bijna 1 jaar heeft gewerkt, werd voorgesteld. Een must-have voor elke jeneverliefhebber. Tip!: klik op de knop ““Canon van een Confrérie” hierboven voor meer informatie en om het boek te bestellen.

De draad doorheen de zitting was het Limburgs Salonorkest, dat voor een mooie muzikale begeleiding heeft gezorgd bij het voorstellen van de vele foto’s.

Na een academische zitting krijgt men dorst … een jenevertje of twee deden deugd, tezamen met alle aanwezigen & bevriende confrerieën. Tijdens de receptie hebben wij ook mogen proeven van Hasseltse snuisterijen zoals jeneverpaté (keurslagerij Geerts), jeneverspeculaas (speculaasbakkerij Vanbrabant) & jeneverpralines (Hotelschool Hasselt).

Bedankt aan alle aanwezigen, de Stad Hasselt en UHasselt om deze memorabele dag met ons te vieren.

JUBILEUMBANKET – 50 JAAR CHJ – 23 MAART 2024

Ná de academische zitting en receptie hebben wij ons begeven naar ‘t Krekelhof voor het jubileumbanket. 

Wij hebben eerst geklonken op het 50 jarig bestaan van de CHJ met bubbels en lekkere smaakmakertjes. Het was gezellig om een babbeltje te slaan met alle aanwezigen en om te genieten van elkanders gezelschap. 

Een sublieme jenever-foodpairing wachtte ons daarna op: 

  • Ceviche van zeebaars – koolrabi, gemarineerd in appeljenever by ’t Stookkot
  • Soepje van butternut
  • Schelvis – witloof – zeekraal mousseline by Smeets Extra
  • Parelhoen – aardappelgratin – spitskool saus by Fryns Forgotten (mispel & kweepeer)
  • Peer, geparfumeerd met perenjenever by Vanderlinden mousse van mascarpone
  • Koffie/thee – zoetigheden

Een afzakkertje of twee met Hasseltse jenever mocht natuurlijk niet ontbreken om nog eens te klinken op 50 jaar CHJ!! Bedankt aan het personeel van ’t Krekelhof voor de uitmuntende service!

Santé op 50 jaar CHJ!!