Hasseltse Jenever

en de verschillende types jenever (*)

 

Hasseltse Jenever

Hasseltse jenever is een distillaat gemaakt op basis van graanalcohol en moutwijn. De moutwijn moet gedistilleerd worden op het grondgebied van het administratief kanton Hasselt (Hasselt, Diepenbeek, Zonhoven). Bij de productie wordt gebruikgemaakt van een distillaat van alcohol met planten, kruiden en jeneverbessen en/of een granendistillaat. Hasseltse moutwijn wordt uitsluitend gedistilleerd uit een beslag van rogge, gerst en gerstemout dat versuikert en vergist. Tijdens een twee- of drievoudig distillatieproces bereikt men maximum 80% vol. alcohol. Hierna volgt een rijpingsproces van ten minste zes maanden alvorens de moutwijn kan gebruikt worden bij de productie van Hasseltse jenever.

Types jenever

Wat zijn nu eigenlijk de verschillende types jenevers? Als voorbereiding op de Hasseltse Jeneverfeesten, je volgende bezoek aan ’t Drepke (de jenever wagen van de confrérie) of wanneer je in de drankenhandel je favoriete Hasseltse jenever wil kiezen, vind je hieronder uitleg over de verschillende types jenevers. Jonge Jenever & Oude Jenever hebben namelijk niets te maken met de leeftijd van de jenever; wel met de productiemethode en de smaak.

JONGE JENEVER

  • de gebruikte neutrale alcohol wordt gedistilleerd uit landbouwproducten zoals suikerbiet, suikerriet of granen, en wordt gestookt met jeneverbes;
  • dit distillaat wordt vaak  met andere kruiden, zaden, schillen & specerijen op smaak gebracht;
  • bevat tussen 1,5 en 15% moutwijn;
  • heeft een alcoholpercentage van 30 % of meer in België en van 35 % of meer in Nederland;
  • jonge jenever is door de neutrale alcohol fris en kruidig en smaakt sterk van zich af.

OUDE JENEVER 

  • de gebruikte neutrale alcohol wordt gedistilleerd uit landbouwproducten zoals suikerbiet, suikerriet of granen, en wordt gestookt met jeneverbes;
  • bevat meer dan 15% moutwijn;
  • heeft  een alcoholpercentage van 35 % of meer;
  • door het hogere moutwijnpercentage heeft oude jenever een vollere, granige en zachtere  smaak.

GRAANJENEVER

  • jenever (jonge of oude) waarvan de neutrale alcohol voor 100% bereid is uit granen (rogge, gerst, tarwe, maïs);
  • in de echte Hasseltse graanjenever  wordt voor het distilleren van de moutwijn ook enkel rogge en gerst gebruikt;
  • de Vieux Système wordt bovendien geproduceerd volgens oude tradities.

KORENWIJN

  • bestaat voor 51% of meer uit moutwijn;
  • heeft meer dan 38% vol. alcohol;
  • eventueel toegevoegde ethanol is voor 100% bereid uit granen & bevat enkel natuurlijke smaakstoffen; 
  • vaak rijpt hij ook nog een tijd op eikenhouten vaten om een zachtere, meer uitgesproken smaak te krijgen.

FRUITJENEVERS & CRÈME-JENEVERS

  • is populair bij dames en jonge jeneverdrinkers omwille van de toegevoegde fruit- of andere smaken;
  • hebben een alcoholpercentage tussen de 15% en de 24% en bevatten minimum 2% moutwijn;
  • fruitdistillaten met minder dan 2% moutwijn noemen we likeuren.

Jenever – beschermd door de Europese Unie

Sinds 2008 is jenever geografisch beschermd door de Europese Unie (BGA – Beschermde Geografische Aanduiding). Dit wil zeggen dat enkel in België, Nederland, Frankrijk (de departementen Nord en Pas-de-Calais) en Duitsland (Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen) drank geproduceerd mag worden die de naam jenever, genièvre of genever draagt. De benamingen graanjenever, graangenever en genièvre de grains zijn bovendien voorbehouden voor België, Nederland en Frankrijk (Nord en Pas-de-Calais). De benamingen jonge en oude jenever/genever zijn enkel voorbehouden voor België en Nederland.

Er zijn nog enkele benamingen die heel lokaal mogen gebruikt worden zoals onze geliefde Hasseltse jenever/genever (Hasselt, Zonhoven, Diepenbeek), Balegemse jenever (Balegem), O’ de Flander – Oost-Vlaamse Graanjenever (Oost-Vlaanderen), peket-pékèt met of zonder de toevoeging van ‘de Wallonie’ (Waals Gewest), Genièvre Flandres Artois (Nord en Pas-de-Calais) en Ostfriesischer Korngenever (Duitsland).

(*) Achtergrond foto (c): Hugo Schrafranski – borrelglazen van de sponsor-partners 2024 – v.l.n.r Fryns, ’t Stookkot, Smeets en Vanderlinden